LIGHT-LÄSK, såååå gott! *

Jag ser inget dåligt med lightläsk ur viktsynpunkt, i rimliga mängder iaf!

Om du bestämt dig för att gå ner i vikt, är det fortfarande okej att dricka cola OM du dricker det i lightform. Det smakar gott och innehåller knappt inga kalorier alls! Lightläsk innehåller sötningsmedel (ofta aspartan) istället för vanligt socker; på så sätt innehåller drycken iprincip inga kalorier. SvenskaLivsMedelsverket anser att man kan dricka upp till fem liter per dag utan att kroppen tar skada. Så vill du ner i vikt och vill ha något sött, något att "ersätta" annan dricka med är det perfekt då annan dricka innehåller väldigt mycket kalorier.

Det finns ingen bevisande källa som bevisar att sötningsmedlet har någon skadande verkan!? Visst källor säger att det triggar igång sötsuget då man ställer in kroppen på att den ska få socker som den aldrig får. På så sätt äter många större portioner och småäter oftare och äter mer onyttiga livsmedel. Om du läst studier av råttor som ätit aspartan är det just att de som drack lightläsk åt lite mer och på så sätt gick upp i vikt. De nyare studierna visar att det bara gäller överviktiga personer.. Här var de negativa konsekvenser om att dricka lightläsk och trigga igång hungerkänslorna men samtidigt blir de som gör en bypass-operation(stavning) tillsagda att inte dricka lightläsk eftersom det fyller upp magsäcken och att maten inte får lika mycket plats, så det är upp till er vad ni vill tro, det kanske är inviduellt hu man påverkas av det.. Sålänge du själv har koll på vad, när och hur mycket du äter under en dag finns det inga hinder!

Jag äter fortfarande lika mycket mat, lika ofta och jag äter inget sött. Lightläsken smakar gott, jag får unna mig något sött och inte innehåller det några kalorier alls! Inte lika kul att bara dricka vatten och te när man ska banta. Då hade jag fått det mycket tuffare, nu känner jag mig nöjd när jag tar en cola light å ska kolla på film. Så kul hade det inte vart att sitta med en loka, tycker jag :)

Tummen upp för cola zero, cola light & pepsi max

Många tror att lightläsken gör dig fetare. Det är inte lightläsken i sig du går upp i vikt av!

________________________________________________________________________________


MIN "DIET" *

                                                                  Ät nyttigt! 
                              Alla har nog kunskap om vad som är bra respektive dålig mat. 
                          Hamburgare och pommes är inte lika bra som en kycklingsallad lixom

                                                           Ät mat innehållande:
                                                              - få kalorier
                                                             - mycket fibrer
                                                             - undvik socker
                                                           - lagom portioner
                                                          - bli inte proppmätt
                                                           - räkna kalorierna
                                                          - lightprodukter är ok
                                                          - använd sunt förnuft!
                                                             - mycke protein
                                                          - undvik inte fett(!)

Jag behöver en strikt riktlinje för att inte faila! Jag väljer därför att hålla koll på exakt vad jag äter varje dag! En dag utan någon fysisk träning för att gå plusminus noll skulle jag äta drygt1500 kalorier.. Med tanke på att jag arbetar och tränar och är aktiv får jag självklart plussa på en hel del. Man brukar säga att en kvinna ska käka ungefär 2000 kalorier dagligen, inräknat vardagsmotion. Jag tänker hålla mig till ungefär 1300 kcal per dag. På så sätt blir mitt energiintag mindre än energiuttaget, allltså jag stoppar i mig minre än vad jag gör av med. Då kommer kroppen att bränna av energin ja har i form av "överflödigt fett".
 

Viktigt också att få i sig rätt mat. Många gör misstag och tror att fettet gör oss feta! Tvärtom, kroppen behöver fett för att förbränna! Exempel på bra fett är avocado, linfrön, omega3, nötter & ölkorv funkar också! Fettet innehåller mycket energi så tänk på att inte frossa i dig utan ät lagom portioner och räkna gärna kalorierna. I stort sett en tredjedel av det du stoppar i dig borde innehålla fett. Om du skippar fettet helt kommer din kropp alltså lagra och spara energin vilket ger motverkande effekt. Samma sak om du ska äta mejeriprodukter, ät gärna dom med mer fett och mindre kolhydrater! Vanlig youghurt är mkt bättre än lättyoughurt eftersom den innehåller större andel fett, färre kolhydrater även om den innehåller lite mer kalorier..

Kolhydrater är inte lika viktigt för kroppen, om du tränar hårt behöver kroppen ha en del annars klarar den under viktnedsprocessen utmärkt utan kolhydrater förutom att eventuell trötthetskänsla kan uppstå, att du inte orkar lika mycket som vanligt. Det tar ett tag för kroppen att ställa om sig så det kanske är lite tufft i början. Protein måste du ha för att inte musklerna ska brytas ner, jätteviktigt! Finns i kött, fisk, keso&kvarg, ägg osv.

Fördelar med den här metoden jämfört med många andra är att du kan unna dig nångång ibland. Dessutom får du äta goda men nyttiga saker. Du får äta massor gott kött kyckling, fisk, sås, å dessutom käka snacks såsom nötter, mörk choklad, goda bär och dricka light-läsk, alltså godsaker varje dag!!  Använd sunt förnuft och ät bra mat som mättar din hungerkänsla och innehåller vitaminer och mineraler annars kommer det bli alldeles för tufft & jobbigt! Kroppen behöver näringsämnen för att fungera och inte brytas ner totalt.

                                         
                                              Åh så gott, och samtidigt så nyttit!

________________________________________________________________________________


DIETER *

Det finns hur många olika dieter som helst. Många av dom fungerar utmärkt, andra inte. Alla passar olika bra för just din kropp. Jag har valt ut några att skriva om kortfattat för att ge er en inblick..



Shejkar & Bars
I och med att du äter så pass få och små mål får du i dig ett fåtal kalorier. Soppan är liknande vanlig pulversoppa, och man lika gärna enkelt koka ihop sin egen eller köpa en påse i affären. Shejkarna och barer innehåller inte så mycket kalorier, dock väldigt mycket socker! Man kan alltså lika gärna äta en lika stor chokladkaka, ungefär samma sak. Visst i början går du kanske ner i vikt efetrsom du får i dig kalorier men i många fall äter du alldeles för lite. Kroppen blir då inställd på dey och när du börjar äta vanligt går du snabbt upp igen! Du kan istället äta soppa, filmjölk eller varför inte några milkshakes varje dag, enda skillnaden att du får i dig lite mer vitaminer och mineraler men med en tablett ger det samma resultat?

Viktväktarna
Går ut på att man räknar points efter varje måltid och måste hålla sig till ett visst antal om dagen Dieten går ut på att äta så fettsnålt som möjligt men man tillåts äta mycket kolhydrater. Du får i princip äta hur mycket potatis du vill efetrsom det inte innehåller knappt något fett men fortfarande innehåller det massor kalorier. Här har näringsämnena ingen betydelse utan en chokladbit har samma points och är lika tillåtet att äta som en fullkornsmacka med kalkon och lättkeso eftersom de har samma Points. Det är alltså okej att leva på endast kanske 2 hg godis varje dag, ja ni hör ju hur det låter? Visst du kan gå ner i vikt, men näringsämnena, blodsockret, hungerkänslan, sötsuget, brist på massor!

Atkins-metoden
När man skippa alla kolhydrater, alltså inte äter pasta, bröd eller gröt osv. Man ska få ner kolhydratsintaget till max 20g per dag. Man kan alltså inte äta frukt eller speciellt många olika sorters grönsaker efetrsom även dom innehåller kolhydrater. Fett däremot ska man äta rikligt, det blir fettet som blir energikällna! Eftersom kroppen inte får iprincip några kolhydrater förbränner den av fettet istället. Den här dieten anser jag vara bra att hålla några veckor, för att såsmåningom lägga till allt mer vanlig sund kost i lagom proportioner. För att sedan övergå till LCHF/GI som i princip har samma värderingar&”regler”. Mer fett och mindre kolhydrater.
________________________________________________________________________________


ALLDELES FÖR MYCKET FETT PÅ KROPPEN!

Ni kommer att få följa mig i min blogg där jag kommer skriva om mat, träning, motivation och allmäna tips. Eftersom jag vill gå ner i vikt kommer den handla om just hur jag äter och tränar för att bli smal inför sommaren!

Min diet och mina tips är alltså kanske inte dom nyttigaste och bästa i näringssynpunkt, långvarigt osv, men hjälper dig som vill ner i vikt! Den kommer alltså handla om kost&hälsa i min vardag och förhoppningsvis får även ni nya kunskap, tips och motivation!

                                      
                                        DAX ATT KÖRA STENTUFFT INFÖR BEACH 2011

________________________________________________________________________________


RSS 2.0